HaPpY faMiLy

kalau suke like je x susah pun.. suke x.?

Sunday, November 20, 2011

new singer !

ngee~~ hai ! 

saya saya yang nak bagitahu korg korg smue. aku daa semakin minat kat seseorang seorang nie. nename dye kan kan. : adele : wow. aku mula suka kat dye mule dgn lagu rolling in the deep. dan seterusnya. 


tdk ketinggalan juga christina perri. aku suka giler dgn lague a thousand years. " i love you for a thousand years~~ " hah. kan daa nyanyi. bhaha. ! :D okee laa nak sikit-2 je ceciter . 


bye. ^^


chansung

Friday, November 11, 2011

kursus haji

korg lagie! aku baru je balik dari kursus haji kat smk taman daya. trah taman daya bape tah. ta ingat. best jugak kursus haji sebenarnye. rugi klau korg ta pergi. and aku jumpe >mohammad zafri< hha. tah laa. mcm mne leh jumpe. Allah yg tentukan. alaa dye nie aku knal dari que and the gang. tah citer-2 smpai knal. aku nk tegur tapi ta pasti. he is zafri or not. ? hha. habis selesai je. ktorg tros balek. hhe. :D curi-2 balek. habislaa kne dam. hha. kambing sebijik. ! ktorg tersesat sekejap. hha. terlajak ke dpn. nsib baek aku ckp ingat balek.*nie smue salah aku. hhe. apa lagie nak citer korg mesti boring kn? aku pun ta pndai nk citer. sbb kat ofis ibu nie. so kurg mengfelingkan. hhe. okee. have a nice day ! chill out ! :D


chansung !

Tuesday, November 8, 2011

miss !

fuh, fuh, daa berhabuk daa blog nie. hhe. 

annyonghaseyo! #tunduk tanda hormat.

korg ! gonna miss you guys. semalam baru pergi photoshoot. hha. klau nak tgk, kat page aku. hhe. daa lama jugak ta berjumpe. hha. cume ada sorang je yg malas nak dtg. nk tau spe ? iaitu amir hamzah anak kamaruddin. tapi hari ta berape nak elok laa. hhu. hujan dan kitorg pun maen hujan. teringat kisah lama-2 maen hujan. tapi ta leh laa sampai basah kuyup. hhe. just sikit-2 je. ! okee laa. bye.

chansung !

Sunday, October 30, 2011

hanya mampu bertahan

alaa hai klau korg nak tau. apa yang aku perlu bertahan. aku dah mitak tolong que install kan game. #thanksdear. game yg aku tgu daa lame bolee terlupe plak. the sims 3. kat pc. game tue yg aku minat nye. bina rumah yg modern korg nk mcm mne. pun bolee. yelaa aku bercita-cita utk menjadik seorang pereka rumah pada masa akan datang. hhe. :D the sims 3. bilee laa aku bolee maen. hurmm. hanya mampu bertahan. aku daa macam orang giler daa. aku giler kan kaw. wahai the sims 3!



Friday, October 21, 2011

may god bless her.

hari jumaat. selepas solat jumaat. seorang hamba allah. yg sungguh baek. dihormati. dan dianggap sebagai ibuku sendiri. telah pergi buat selama-lamanya. my neighbour tue dye sakit. and i want to tell you that she always make me smile. make me laugh. and dye selalu ajakk aq ku tidur rumah dye. tpi hajat dye x smpai. i'm so sorry. tue je laa k? annyong.






chansung!

Wednesday, October 19, 2011

sensitivity

when we are totally in friendly ! jaga lah kawan kita sebagai mana kita menjaga diri kita. mksudnye. berbuat baik dgn rakan, dan semua orang, tak kira lah dia tue musuh ketat seumur hidup. klau berbuat baik di balas kejahatan, buat tak tau je and totally sabar. kita kne fikir smua org ada masalah. masalah  yg nie x selesai dah timbul masalah lain. bolee giler tau ! stressed. nk bergurau agak-2. takowt-2 gurauan tue kurg menyenangkan hati org tue. sensitive. sedangkan seekor tikus yg kecil dapat menakutkan seekor gajah yg besar. kalau ukur hanya luaran. tak diukur dalaman nya. macam mana? hurmm. so sng cerita be a positive. 


tips : 
klau korg memositifkan sesuatu negatif dalam percakapan. seperti "jangan kacau!" kita positifkan dia dengan "duduk diam-2" or "pergi sana!" insyaallah org yg kita suruh tue akan dgr. #advice from my mother dan sekarang nie aq pantang org ckp perkataan 'jangan' 

jenguk-2kan dan chugahaeyo !



chansung! 

Tuesday, October 18, 2011

panggil aq amirul pulak !

what's going on with me ! 


it is 


just call me amirul plak !


aq rindu dgn panggilan ue.


sbb dulue smue pgil aq amirul skang daa berubah.


hhu. ! :'(

kawan yg terbaek !

aq saje je nk mengisi blog aq nie ttg: kawan baek giler! 

apa yg baek nye. dye ingat lagie aq. hha. :D ye laa daa single. citer pasal kawan je laa. nme dye Arief Fahmi bin Zainuddin ! dri dulue aq knal die. #kiredaalamegilernie! hhax.. aq daa masak daa dgn perangai dye. ! hha. okee laa. citer sikit sudaa. ! :D




chansung !


Friday, October 14, 2011

sick !

agaknye nie ujian utk aq kan? 
cause..cause.. !


i'm sick.. x tau laa sakit nie x baek-2 agie.. hhu.. my mom ckp makin teruk.. aq takowt .. 
so ue je laa yg dpt gi tau ..
bye..








chansung !

Wednesday, October 12, 2011

keputusan terakhir !

the best thing that i think is :

#just be alone..
  -x yah nk memenatkan kepale otak an.. biar laa dye.. ! biarkan dye bebas dari cengkaman harimau yg menimbulkan pertumpahan darah *cehwah.. korg phamkan..* daripada menyakitkan hati org.. dan daripada meminta sesuatu seperti meminta wang.. lebih baek sahaja menyerah dan reda.. ! let she be herself.! sekian..




free! 


chansung !

mekah !

annyong haseyo!  


tempat : skola je.
hari : selasa.
event: praktikal haji !


haish.. mule-2 x nk pergi skola.. tpi hati kate pergi.. so pergi laa.. lagipun susah nk dpt peluang emas mcm nie.. aq bwk kain ihram.. aq ingatkan pakai cm bese ngan bju.. aq tersilap.. lalu disuruh nye aq utk memakai nya tnpe t-s***t.. opps :0 ! tah laa.. tpikan setengah-tengah tawaf tue kan.. aq dpt merasakan.. yg aq nie mcm di tanah suci mekah.. betapa indahnya.. daa laa dye buat bentuk kaabah ue cm btol.. lps tue saie.. dan sebagainya.. ustz ue ad ckp.. klau meninggal di mekah, berkain ihram, : amalan kite didunia x kn dikira.. that's mean touch n go je gie syurga selepas dibangkit kn semula.. manusia lain beratur untuk menimbang pahala dan dosa.. golongan yg tdie aq ckp ue.. tros ke syurga.. best x? korg nk mati kat mekah x? klau aq nk.! ustz ue smpai mintak agar meniggal kat mekah..! 


fikir-2 kan dan selamat beramah!



Saturday, October 8, 2011

better mati dari hidup

ya allah aq x paham laa ngan dak-2 zaman sekarang.. aq rse lonely, terpinggir, bile aq nk layan smue jawab nk x nk je.. tpi ble perlu.. ya allah penuh pengharapan.. aq x bolee laa hidup mcm nie.. mcm nk bunuh diri je.. ya allah! astaghfirullah.. *mengucap mirul mengucap.. knape laa.. knape-100..!? ckp nan aq je ble btol-2 perlu... xde nye nk story-2 ke..


yg satu nie cbe mencarik populariti.. buat lawak bagai.. yg membuat kan aq terpinggir.. daa laa tulis pnjg-2 pun bkan nye org nk bce.. x pndg pun.. 


arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!


tension!!!!!!!!!!!!!!!!


# nyna! i need you.. kaw je laa kawan aq dunie akhirat!

Tuesday, October 4, 2011

idol !

when we start talking about idol.. you know what.. it's make me become too spiritual or maybe we call that as inspiration of life.. in my life i need that.. my idol is kim hyun joong, lee hong ki, nichkhun, and totally chansung.. my idol is uncounted ! too many.. malaysian, amerika.. okee such as for malaysian adibah noor, nabil, and afdlin shauki. and.. for amerika i like yar.. totally taylor swift, adele, and the others. that's why i told you to be 'itu hak dia' don't bother what he or she want to do.. but.. if the crazy thing, you must advice her or him.. okee ! cheer up guys !  








nich ! 

Wednesday, September 28, 2011

lembut vs keras

ap yg aq nk tulis nie adlh ap yg terjdik pd aq nie.. hhu..


date : 28/september/2011..
time : 11.30 p.m..


as usual my mom need me to take a massage on her feet.. and she wear a kain batik.. i can't think anything.. yar..lelaki tau je laa kan.. nafsu.. terus aq mengucap dan terus zikir..  ya Allah ! so agaknya lelaki yg lembut2 ue lagie mulia kn. ? lembut mksud nye bkan pondan.. hati nye agak lembut.. klau hati yg keras-2 asyik buat dosa.. but x smue hati yg keras-2 giler nie smuenye x baek.. ad yang baek..





x de kne mengena sama ada yg hidup ataupun yg tlh meninggal dunia.. 

Monday, September 26, 2011

cousin..

hha.. lame x update.. sje nk citer2.. ttg cousin aq.. 
nk tau? 


nk tau?


nk tau?


nk tau? 


muke dye mcm korea.. daa laa putih melepak.. jeles seyh.. klau tgk live nmpk laa.. nie gamba kan.. x tau laa klau korg rabun.. or something..hhe..


nme dye aiman.. ue je aq tau..

Saturday, September 17, 2011

ma sister

guess what and guess who..?! 
finally.. i found ma sister back..! syazana..!
i miss you so damn much longer ever! 


bye.! syg akak.! <3

Saturday, August 27, 2011

cupcake!

hha..! finally cupcake chocolate aq siap gak akhirnye..! fuuhh!! penat + happy.. cupcake yg aq buat ni ad sejarah dye.. sejarah cupcake yg kami buat bersama dulue.. kenangan yg x dpt dilupakan.. alaa cupcake chocolate.. ayh aq ckp *hurrmm.. not bad* hha.. happy3!! cupcake nie pown hadir dari resepi dye.. thanks to the owner resepi.. x sia2 saya buat nan dye.. haish x bolee luper lah.. 
ea2..! sebelum ue tgk laa dulue cupcake nye..! hhe..! kalau nk order je.. 


tadaa..! 

we call that as cuppypam! 
hhe.. adlah sbb nye.. 

Thursday, August 25, 2011

suke suke

saje suke2 nk bgi tahu.. virus yg merebak dalam badan aq nie daa tahap kritikal x tau lar.. sblom nie x de laa mcm ginie.. haish..! just want to tell you guys about actor and actress korean that i like very2 much..


for the man : 
kim hyun joong

lee hong ki

kim soo hyun

for the women : 

shin min ah

lee ji eun

park shin hye

nie lah rangking dye..! hhe..


Monday, August 22, 2011

aq punye.. tamak.!

biase lah.. nie yg terlatest aq punye.. spe2 x bolee amik.. hhe.. 




shin min ah! 
sarang hae.!
nan nega nomu nomu nomu nomu nomu joh a!

Saturday, August 20, 2011

jusco

hha.. sebot pasal jusco.. tau je laa kan.. shopping laa ap lagie.. mak aq dgn rse baik hati nye.. dye belikan kn aq sandal.. dye tau sandal aq daa putus.. lme jugak pkai sandal ue.. so buy another one.. for this raye.. hhe.. alaa sandal larrie je.. bolee tahan laa harganye..! hhe..
okee lah.. bye.. 




khj <3

Tuesday, August 16, 2011

hate that!

aq x suke.. dan aq x suke! i hate insect that around me everywhere! aq benci sgt2.. x tau laa dari kecik sampai sekarang even insect yg kecik2 pun aq takowt.. takot sesgt.. apatah lagie nk pegang.. hhu :'(

btw.. aq nk promote satu blog nie.. cian dye.. org baru.. nyna.. ! tolong ea follow blog dye..

Friday, August 12, 2011

cinta kami versi korea..

Suzy Lily Batrisyah binti Tan Sri Kamil, seorang pemain piano juga seorang guru yang mengajar di Seoul, Korea. Suzy telah 2 tahun mengajar di Korea sehinggakan kefasihan bahasa korea dapat dikuasai oleh suzy. Pada hari ini, suzy pulang ke Malaysia. Kepulangan suzy disambut oleh Tengku Elmy bin Datuk Fahrain iaitu tunang kesayangan suzy. Ibu bapa Suzy ingin membuat kejutan sempena kepulangan puteri mereka. Keriuhan KLIA menjadi tanda tanya Elmy sama ada Suzy sudah selamat sampai ke Malaysia ataupun belum. Beberapa minit kemudian, Suzy keluar dari kawasan ketibaan. Suzy terus berlari ke arah elmy yang duduk di atas kerusi yang disediakan. Jeritan Suzy membuatkan elmy terbangun dari lenanya. Suzy terus memeluk elmy.
“I miss you , darling,” dengan nada yang sederhana kuat.
“I miss you too,”
“forget something?” tanya Suzy bagi mengingatkan ayat yang selalu diperkatakan Elmy kepada Suzy.
no-mal sarang-hae (saya cintakan awak),’ jawab Elmy.
“ingat pun,”suara manja Suzy menyerlah.
“ingatlah,”
Elmy terus membawa Suzy ke tempat letak kereta. Suzy kehairanan dan berasa pelik kerana ada yang tidak kena.
“mana BMW awak?,” tanya Suzy kehairanan.
“saya dah tukar Mercedez lah,” jawab Elmy dengan ego.
“eleh, nanti balik saya suruh ayah saya belikan mercedez juga!,” Suzy tidak mengalah.
“beli lah awak,”
Selepas memasukkan bagasi ke dalam kereta mewah Mercedez dua pintu, mereka terus meneruskan perjalanan pulang. Dalam perjalanan pulang, mereka berbual-bual sehinggakan tersalah jalan. Sepuluh minit kemudian, mereka pun sampai ke kediaman banglo Suzy. Suzy hairan dengan kenderaan yang mengelilingi rumahnya. Sampai sahaja di depan pintu sudah menggerunkan hati Suzy. Selepas buka sahaja pintu rumahnya.
“surprise!,”
Saudara-mara, sahabat-sahabat, datuk dan nenek, semuanya datang memeriahkan majlis tersebut. Banyak Juadah makanan yang disediakan oleh ibu bapa Suzy. Suzy berasa sungguh gembira. Suzy pantang melihat piano di depan matanya. Suzy mendendangkan sebuah lagu yang bertajuk ‘Only Hope’ yang di popularkan oleh Mandy Moore.
Keesokan harinya, Elmy membawa Suzy bersiar-siar ke KLCC dan tempat-tempat yang mereka suka pergi sewaktu mereka di lamun cinta monyet. Selepas penat bersiar-siar, Elmy membelanja Suzy makan di kafe kegemaran Suzy iaitu di Old Town White Coffee. kemalangan tak dapat di duga berlaku pada kereta Mercedez Elmy ketika perjalanan pulang dari kafe ke rumah. Allah masih sayangkan Suzy dan Elmy. Mereka hanyalah cedera ringan. Ketika kejadian itu, hujan turun dengan lebatnya secara tiba-tiba lalu kereta Mercedez Elmy tidak dapat dikawal lalu melanggar penghadang jalan. Suzy dan Elmy dibantu oleh dua orang pemuda yang kebetulan lalu di situ lalu dengan pantasnya salah seorang menelefon ambulans. Setelah ibu bapa Suzy dan Elmy mendapat tahu anak-anak mereka ditimpa kemalangan, mereka bergegas ke hospital tanpa memikirkan hal-hal pekerjaan. Sampai sahaja di hospital, kelihatan Suzy dan Elmy keluar dari bilik rawatan bersama dua orang pemuda yang menolong mereka. Suzy hanya luka di dahi manakala Elmy hanya cedera ringan di penggelangan tangan.
“elmy, are you okay?,” tanya Datin Kamelia.
“it’s okay mom, don’t worry,” jawab Elmy bagi menyenangkan hati mamanya.
“Suzy?,” tanya Puan Sri Sofea.
“okay mami, just a small harm,” jawab Suzy.
“puan sri, maafkan anak saya yer,” datin meminta maaf atas kesalahan anak saya.
“no.. no it’s okay, nie bukan salah anak awak. He had told me everything about the accident.” Puan Sri Kamelia menjelaskan apa yang tidak jelas.
“owh, I see. Hurmm okay lah we meet you later,”
“hurmm, okay bye,”
Suzy pulang bersama ibu bapanya begitu juga Elmy.
“elmy, how about your car?” tanya Datuk Hisyam.
“owh, I told my friend to settle my car,”
“are you really okay darling?” tanya Puan Sri Kamelia.
“yes mami, I’m okay,” jawab Suzy dengan nada sedikit perlahan.
Selepas dua minggu, Suzy berbeg tangan biru muda pergi membeli-belah di salah sebuah pusat beli-belah The Zon. Suzy tidak keseorangan malah Suzy pergi bersama Sara dan Eryssa. Sara dan Eryssa merupakan kawan lama sejak sekolah menengah.
“suzy, tunang you mana?,” tanya Sara.
“tunang i? kerja agaknya.”
“eah, Suzy this night my house ada buat majlis kesyukuran. Datang dengan tunang you, pukul 8.30 malam, senang citer lepas isyak okee? Datang!”jelas Eryssa yang bertudung hijau.
“yea (ya), I will,” jawab Suzy.
Suzy lantas mengambil telefon bimbit yang berada di dalam beg tangan biru muda yang di tempah khas daripada syarikat beg tangan yang terkenal iaitu Gucci.
yeoboseyo, oppa (siapa di talian, abang) Nanti malam we have to go to my friend house, ada majlis kesyukuran kat damansara nty pergi ea?” harapan Suzy terhadap Elmy kerana elmy kadang-kadang terlalu sibuk di pejabat sehinggakan elmy pulang larut malam.
“yea sarang (ya sayang) malam nie saya free”
“gamsahabnida, oppa! (terima kasih, abang)”
“hamkke sarang (sama sama sayang)”
Sara dan Eryssa terkejut beruk melihat Suzy yang bercakap bahasa korea. Bukan sahaja Suzy yang boleh bercakap dalam bahasa korea malah Elmy juga sudah lama belajar ketika elmy sambung belajar di korea.
“you guys kenapa, pandang i macam tu?” tanya Suzy kepada Sara dan Eryssa.
“you cakap dengan tunang you dengan bahsa korea?”
“what’s wrong with it?”
“ tak ada la, agak terkejut, sebab I tak pernah jumpa mana-mana couple or tunang or yang dah kahwin cakap dalam bahasa korea huh?”
“entah, we are totally different I guess.”
“yes, you guys memang different”
Tengah-tengah berbual, meja kami di kunjung oleh seorang lelaki yang agak tampan berbaju kemeja-t kotak-kotak bertopi.
“hai, can I have a seat?”tanya lelaki itu.
“yar sure” jawab suzy.
“you nie siapa?” tanya sara.
“you all tak ingat I lagie ker? i la Daniel, Daniel Affendy”
“oh my god, tak sangka kita jumpa kat sini”
Daniel adalah kawan lama suzy begitu juga sara dan eryssa. Mereka pun teruskan perbualan mereka. ‘Ee sesang malroneun pyo hyeon harsu ga obseo’(caller ringtone suzy lagu yang bertajuk my everything yang di nyanyi oleh lee min ho)
“oppa?”
“kejap lagi saya ambil awak, awak kat mane?” tanya Elmy.
“owh saya kat Old Town”
“okay kejap lagi saya sampai,”
“okay oppa,”
“who’s that ?” tanya Daniel.
“owh, tunang I,” jawab Suzy dengan jelas.
“you dah tunang?”
“yes it is”
Lima minit kemudian, Elmy pun sampai. Elmy ternampak Daniel yang cuba mendekati Suzy walaupun Daniel sudah tahu yang Suzy sudah bertunang. Elmy terus keluar dari Mercedez lalu mengangkat baju Daniel yang berwarna kuning muda.
“you ada masalah tangan gatal ke?” tanya Elmy dengan kasar.
“you siapa?” tanya Daniel.
“I tunang dia and I nampak you cuba-cuba pegang dia right?!”
“eah, mana ada,”
“enough!”
Elmy lantas memegang tangan Suzy lalu beredar dari situ.
“awak dah kenapa? Nak serang orang tak mengagak” tanya Suzy yang agak terkejut dengan perbuatan Elmy.
“siapa mamat itu?”
“owh Daniel, kawan lama saya,”
“kawan lama, kawan jenis apa tu?” marah Elmy.
“Ya Allah, you nie kenapa, dah-dah lah tu. That just a small thing.”
“okay, sillyehabnida (saya minta maaf),”
“don’t repeat that again oppa,”
“okay sarang,”
Selepas empat hari, kini tibalah hari yang dinanti-nantikan Suzy. “Elmy nie ingat tak birthday aku?,” bisik hati Suzy. Suzy hanya berada di rumahnya pada hari ulangtahun kelahirannya. Tiada siapa di rumah hanya tinggal Suzy dan pembantu rumahnya sahaja. Awal-awal pagi lagi ibu bapanya tiada di rumah. “hurmm, eotteohgehaeya? (apa nak buat nie)” hati Suzy berbisik lagi. Elmy, ibubapa Elmy, Tan Sri Kamil, Puan Sri Sofea, Sara dan Eryssa berpakat untuk mengadakan majlis bersempena hari ulang tahun Suzy yang ke-26 tahun di salah sebuah hotel 5 bintang. Hari pun semakin gelap.
Tiba-tiba, telefon bimbit Suzy mendapat teks pesanan ringkas daripada Elmy yang mengatakan ‘sarang, siap sekarang nanti driver saya ambil awak!’ Suzy pun terus menyiapkan diri tanpa menanya Elmy ke manakah Suzy akan dibawa. Selepas beberapa minit kemudian, pemandu Elmy pun sampai. Suzy memakai blaus labuh berwarna biru muda, berkasut tumit tinggi 3 inci berwarna putih. Sampai sahaja di hotel lima bintang itu, pemandu Elmy terus menunjukkan tempat duduk yang disediakan. Ibu bapa Suzy telah menempah satu dewan makan hotel tersebut. ‘kenapa aku sorang je ad kat sini’ bisik hati Suzy. Tiba-tiba, Elmy pun keluar dengan kek berwarna biru muda yang di tempahnya dengan beberapa batang lilin di atasnya. Sedang Elmy berjalan ke arah Suzy, Elmy berblazer pendek hitam, berkemeja putih bertali leher biru muda dan berkasut hitam menyanyikan lagu hari ulangtahun dalam bahasa korea.
saeng-il chughahabnida
saeng-il chughahabnida
salang saeng-il chughahabnida
saeng-il chughahabnida
“no-mal sarang hae!” kata Elmy kepada Suzy sebelum Suzy meniup lilin.
kemudiannya disusuli bersama-sama yang lain. Suzy berasa sungguh gembira kerana ramai yang datang untuk bersama-sama menyambut hari ulangtahun kelahiran Suzy. Semasa menjamu selera elmy sempat bermain gitar dengan lagu korea yang bertajuk ‘something called happiness’. Daniel juga tidak ketinggalan datang bersama kekasih barunya memeriahkan majlis dengan persembahan lawak yang sejak dari kecil sudah menjadi habitnya memberI senyuman kepada orang yang rapat dengannya.
“ Daniel I’m so sorry about that day,” Elmy meminta maaf atas kesalahannya.
“owh, never mind,” Daniel memaafkan.
Hari yang dinanti-nantikan oleh setiap pasangan yang hidup di dunia yang bakal di ijab kabulkan sebagai suami isteri yang sah telah pun tiba. Majlis perkahwinan Elmy dan Suzy berkonsepkan ‘garden wedding’ yang dilangsungkan di salah sebuah taman yang penuh dengan bunga, rumput hijau yang menyegar dan di sinari cahaya petang yang tidak terlalu panas. Majlis tersebut di mulakan dengan kehadiran mempelai menaiki kereta Toyota vellfire dan kemudiannya Elmy dan Suzy berjalan di atas karpet merah yang disediakan dan disertakan dengan lagu korea yang Suzy suka. Setelah disandingkan di atas pelamin yang berwarna biru muda dan putih mereka dipimpin untuk ke meja makan. Ramai juga yang tetamu yang dijemput ke majlis perkahwinan Elmy dan Suzy yang dinamakan ‘garden memory’.
“oppa, saya tak sangka,” Suzy terharu.
“sarang, saya pun, tak sangka wedding kita begitu indahkan,”
“ha’ah, so we are we going for our honeymoon?” tanya Suzy dengan manja.
“we will going to korea!” jawab elmy disertakan dengan senyuman manisnya.
Dua hari berikutnya, Elmy dan Suzy pun berangkat ke korea. Selepas beberapa jam dalam kapal terbang Air Asia, Elmy dan Suzy telah selamat sampai di korea.
“sarang, akhirnya dapat juga kita pergi korea sama-sama kan,” jelas Elmy.
“ye laa oppa, jom kita jelajah korea!”
Hari menjelajah sambil berbulan madu di korea sudah pun tiba. Tepat jam 9 pagi, persiapan yang dilakukan oleh Suzy amatlah sempurna. Perjalanan ke Korea mengambil masa selama 6 jam. Sampai sahaja di Korea, kereta yang disewa telah menunggu Suzy dan Elmy di lapangan terbang. Suzy membawa Elmy ke Namsan Tower yang terletak di Gunung Namsan, tempat untuk menenangkan fikiran dan melihat pemandangan kota Seoul. Selepas melihat kota Seoul, Elmy dan Suzy telah terjumpa hotel yang di idam-idamkan untuk bulan madu mereka sebelum Suzy  pulang ke Malaysia iaitu Park Hyatt Seoul Hotel.
Keesokan harinya, Elmy dan Suzy pergi bersiar-siar ke salah sebuah shopping kompleks I’Park Mall. Setelah penat berjalan, penuh tangan dengan beg, Elmy dan Suzy pergi ke Namdaemun Market untuk membeli buah-buahan dan sayur-sayuran. Sementara menunggu Elmy membeli buah-buahan, suzy pun mengambil kesempatan pergi ke gerai yang menjual barang-barangan cenderamata  yang tidak jauh dari gerai buah tersebut tanpa pengetahuan Elmy. Ketika Elmy mahu membayar buah yang dibelinya, Suzy hilang dari pandangan Elmy. Telefon bimbit dan beg duit Elmy berada di beg tangan Suzy. Elmy berasa risau lalu pergi meninggalkan gerai buah tersebut tanpa kata-kata. “hish, mana pula sarang ni?” bisik hati Elmy yang dalam kerisauan. Selepas membeli barang yang Suzy mahukan, suzy pergi kembali ke gerai buah tersebut dan kelihatannya Elmy tiada di situ. Elmy hanya ingat akan Namsan Tower yang merupakan tempat pertama mereka pergi setelah sampai ko Korea. Elmy mengharapkan Suzy akan mencari Elmy di situ kerana Elmy boleh di katakan sesat. Ketika sedang mencari-cari di kawasan pasar, Suzy terserempak dengan pasangan kekasih dari Malaysia. Pasangan tersebut sudah 3 tahun menetap di Korea atas urusan pekerjaan.
“hai, saya Suzy. Awak dari Malaysia kan?” tanya Suzy.
“ ye, kami dari Malaysia. Saya Aliff dan ni isteri saya Syiela,” jawab lelaki tersebut.
“hai saya Syiela,”
“saya Suzy,”
“Boleh kami bantu,” tanya Aliff.
“ya, husband I hilang, tadi masa dia tengah beli buah, I pegi gerai yang dekat-dekat situ, bila I pergi balik dekat gerai tu, dia dah tak ada, so I rase dia tengah cari I sebab I tak bagi tahu dia masa I pergi, dia berkemungkinan sesat I tak tahu nak cari dia kat mana,” jawab Suzy yang bernada suara seperti mahu nangis.
“okay, jangan nangis, kami akan cuba bantu awak, jom cari,”
Suzy, Aliff dan Syiela pun memulakan pencarian. “Ya Allah, selamatkan lah suami  saya” bisik hati Suzy memohon keselamatan suami tersayang. Aliff cube melaporkan ke balai polis yang berdekatan untuk memberi maklumat tentang identity Elmy. Setelah beberapa jam mencari, Suzy terduduk sejenak di pangkin yang tersedia ada di sebuah taman bersama-sama Aliff dan Syiela. Suzy kelihatan mula mengeluarkan air matanya.
“kenapa oppa hilang dari pandangan saya, kenapa oppa lari dari saya, kenapa oppa, oppa tak suka saya ke, saya tak cantik,” Suzy bercakap sendirian dengan nada suara yang agak perlahan sambil menangis.
“jangan cakap macam tu, dia sayangkan awak, mugkin dia sekarang tengah cari awak,” Syiela mahu menenagkan hati Suzy.
Tiba-tiba, hati Suzy berasa lain semacam, sepertinya firasat hatinya berkata menyuruh Suzy pergi ke Namsan Tower. Mereka pun terus ke Namsan Tower. Sampai sahaja di sana, Suzy terlihat orang ramai mengerumuni pemuda yang terlantar. Suzy terus berlari ke tempat tersebut sambil mengelap air matanya. Suzy mendapati bahawa pemuda tersebut adalah Elmy yang terlantar kesejukan tanpa menyedarkan diri.
“oppa! Bangun oppa! Bangun! Jangan tinggalkan saya!,” Suzy menjerit dengan nada sederhana sambil menangis.
“saya tak akan tinggalkan awak buat selama-lamanya,” dengan perlahan Elmy membalas kata-kata Suzy.
“oppa!,”
Hari yang menjadi sejarah buruk dalam rumah tangga Elmy dan Suzy  telah pun berakhir. Keesokan harinya, cuaca yang agak sejuk sambil di hujani salji melanda Kota Seoul Korea. Pagi-pagi lagi Suzy telah mula menyediakan sarapan pagi untuk Elmy. Suzy membuat salad suaminya. Salad merupakan makanan kegemaran Elmy pada waktu pagi. Selepas selesai menikmati sarapan pagi, Suzy membawa Elmy berjumpa dengan Aliff dan Syiela. Kebetulan yang tidak disangka-sangka, Aliff dan Syiela menginap di hotel yang sama.
“hello, Syiela ke?” tanya Suzy.
“hello, speaking,”
“ni saya Suzy, boleh kite berjumpa, saya nak perkenalkan awak dengan husband saya,”
“owh, boleh-boleh, kite jumpe di kafe hotel,”
“okee, anyeong,”
“anyeong,”
Aliff dan Syiela sedang duduk berbual mesra bersama. Selepas beberapa minit, Elmy dan Suzy pun sampai. Mereka berbual-bual sehinggakan tidak sadar yang mereka sudah berbual terlalu lama.
“by the way, thanks untuk kejadian hari tu,” Suzy berterima kasih kerana membantu bersama-sama mencari Elmy.
“owh, welcome,”
Pada waktu petang, Suzy membawa Elmy bersiar-siar di Taman Yeouido.
“sarang duduk sekejap ea,”
“oppa nak pergi mana?,” tanya Suzy.
“oppa nak pergi tandas sekejap,”
“okay, cepat sikit,”
Elmy bukannya pergi ke tandas malah Elmy ingin membuat kejutan untuk Suzy. Elmy membeli seberapa banyak belon berwarna-warni dan menyangkutkan cincin pada tali salah satu belon tersebut. Tambahan lagi, Elmy mengagih-agihkan belon tersebut seorang satu untuk di berikan kepada Suzy. Suzy kelihatan terkejut dengan tingkah laku yang pelik yang di lakukan oleh budak-budak tersebut. Elmy sendiri yang memberi belon terakhir dan belon terakhir itu juga adanya cincin tersebut yang disangkutkan pada tali.
“oppa, you are so sweet darling,”
“suami siapa?”
Masa untuk Elmy dan Suzy berbulan madu sudah pun tamat, mereka membeli rumah di Kampung Bukchon Hanok. Nama kediaman mereka adalah Sanggojae. Sanggojae merupakan rumah tradisional masyarakat Korea. Tiga bulan sudah berlalu, Suzy mendapat tahu bahawa dirinya mengandung anak yang pertama satu bulan. Suzy ingin membuat kejutan kepada Elmy namun Suzy terlupa bahawa Elmy pergi menguruskan hal-hal untuk mereka membuka restoran halal yang memperkenalkan masakan orang melayu kepada masyarakat korea. Suzy hanya menunggu Elmy pulang untuk memberitahu perkara yang amat menggembirakan buat setiap pasangan yang baru sahaja di ijab kabulkan. Setelah beberapa jam menunggu, akhirnya Elmy pun pulang dan menyuruh Suzy bersiap untuk di bawa makan malam di Restoran Salam. Ketika di restoran tersebut Suzy ingin memberitahu tentang perkara tersebut.
“oppa, I had something want to tell you,” Suzy cuba untuk memberitahunya.
“yes, what is it?”tanya Elmy.
“I’m pregnant,”
“ bo?!”
I’m pregnant!”
“Ya Allah, Alhamdulillah,yea?!”
“yea, oppa,”
Elmy terus memeluk Suzy tanpa rasa malu kerana berita yang diberikannya sungguh menggembirakan hati Elmy. Sudah cukup 9 bulan, Suzy tidak sabar-sabar untuk menunggu kehadiran ahli keluarga yang baru. Jam 7.32 minit pagi, Min Syue binti Tengku Elmy telah selamat dilahirkan di Asan Medical Center. Tiba-tiba telefon bimbit Elmy berbunyi.
yeoboseyo, who’s this,?”
“hello, I’m Lee Dong Ju, you have been approved to open the restaurant, chugha haeyo!”
gamsahabnida, anyeong,”
“hamkke, anyeong,”
“sarang, guest what?” tanya Elmy.
“hurm, dapat buka restoran, isn’t it?”
“yea sarang, rezeki anak pertama kita Alhamdulillah,”
“Alhamdulillah,”
“agak-agaknya sarang nak namakan restoran kita tu apa?”
“kita namakan Love Huts Restaurant nak?” tanya Suzy.
“yea, Love Huts Restaurant,”
Bisnes Elmy dan Suzy semakin maju sehinggakan Elmy dapat membuka satu lagi cawangan di Busan. Ibu bapa Elmy dan Suzy datang ke Korea menjenguk anak-anak mereka yang sudah berjaya membuka restoran di luar negara. Akhir sekali, Elmy, Suzy dan Min hidup bahagia di Seoul, Korea hingga ke anak cucu.
No-mal saranghae!

                                             Peminat korea : Amirul Faiz(4 sc 2)

thank god !

alhamdulillah, pada akhirnya novel mini laa katekan.. daa siap di bukukan hhe kt kertas a4 je.. tah yg sebelum nie aq post ue sikit je.. aq daa tmbh lagie citer yg menarik dan romantic.. sbb reader nk yg lagi romantic.. hhe.. 



ramalan cuaca Amirul Faiz untuk hari esok..
mode : gumbira
kerana : my korean short stories.
kenapa lagi : daa SIAP.!
23 hours ago ·  · Dislike ·  · Remove tag